úterý 1. října 2013

Úterní pečení loučení

  Vzhledem k tomu, že zítra jedu (konečně) do Paříže obdivovat krásy města z Eiffelovky a parler en francais (a jíst makronky a palačinky a bagetky a sýry a hádat se se spolužáky a fotit každou blbinu), tak jsem se rozhodla připravit se na nedostatek potravin oblíbenou činností a to tím, že si upeču něco dobrého ke svačinkám, potažmo obědům, potažmo večeřím, protože zajištěnu máme akorát snídani. Mám v plánu si k obědu dát něco na ulici (třeba zdravě vypadající sendvič a nebo právě tu palačinku, protože výlety tohoto typu přeci nejsou odtučňovací kůra a pakliže mám poznávat francouzskou kulturu, tak jedině se vším všudy, a protože kuchyně to doho pochopitelně patří v tomto případě z velké části, byl by hřích se za každou cenu cpát pufovanými chlebíčky a "hlídat si figuru". Né, že bych za ta slunečná léta strávená ve Francii nezažila z francouzské kuchyně až až (kdo zažil žabožroutské stolování pochopí, kdo ne, pravděpodobně nepochopí, ale o tom možná jindy), ale obzory je třeba si rozšiřovat pořád (přineste mi klidně i toho šneka!).
  Hlavní úlohou mého dnešního stání u trouby tedy bylo (upéct) vykouzlit něco chutného, zdravého, nedrobivého (není nic horšího než drobivá bábovka všude jen ne v žaludku, přecijenom Paříž je obrovská a stihnout ji jen za dva dny bude pravděpodobně nadpozemský výkon, takže očekávám shon a já jsem opravdu (šnek) pomalá, takže svačit při cupitání za skupinou bude teprve zábava a to poslední, po čem toužím je zachytávat drobečky všude kolem) a hlavně výživného, tedy něco, co mě dokonale zasytí. Volba padla na mrkvovo vločkovo fazolovo tvarohový superkoláč.


Superkoláč

na těsto na dva pekáčky budeme potřebovat: 
5 středních mrkví
hrnek bílých fazolí
1 menší jablíčko
1 banán (čím vyzrálejší, tím lepší)
půl hrnku bílého jogurtu
půl hrnku mléka
2 vejce a 1 bílek
hrnek mletých ovesných vloček
1/4 hrnku celozrnné mouky
skořice (čím víc, tím líp ♥)
špetka perníkového koření
prášek do pečiva
med

na tvarohové pomazání (:D) budeme potřebovat:
půl nízkotučného tvarohu
lžíce bílého jogurtu
1 žloutek

Mrkev (omytou a okrájenou z obou stran), fazole a jablko nastrouháme (nebo rozmixujeme), přidáme banán rozmixovaný v troše mléka, jogurt, mléko, vejce a pořádně promícháme. Pak příjdou na řadu suché ingredience, tedy vločky, mouka, skořice, koření a prášek do pečiva, znovu promícháme. Těsto vylijeme na plech (nebo do dvou pekáčů nebo třeba do formy na dort) a rovnoměrně rozprostřeme.
Na pomazání utřeme tvaroh s jogurtem a žloutkem, můžeme dosladit trochou medu nebo sladidlem dle chuti. Lžičkou (nebo lépe pytlíčkem plným náplně) uděláme na těsto čáry (nebo třeba srdíčka) a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C na 30-40 minut (ale hlídat, každá trouba peče jinak), upečení ozkoušíme špejlí. 

 Recept jsem víceméně vymýšlela, není to žádná miss buchta, ale sladké to je příjemně díky jablku, banánu i medu, nedrobivost to splňuje na 100% a to mi ke štěstí stačí. Ten jogurt s mlékem tam je spíš navíc, jen mám vždy tendence dát tam všechno, co je po ruce, spíš jsem si hrála s konzistencí. Z bílků můžete vyšlehat sníh, ale mě to vždycky připadá zbytečné a nikdy nepostřehnu rozdíl mezi vyšlehanými a nevyšlehanými bílky.

Dobrou chuť a
AU REVOIR! :)


2 komentáře:

  1. Ja som si zakázala piecť a vždy keď vidím takýto recept, ľutujem to. Ale ja milujem svoje upečené výtvory a väčšinou potom polovicu zjem- potom mám na seba neskutočné nervy, ale božská moc a konská sila, nepomôžem si. :D Ale taaaaak veľmi zvažujem, že tento recept skúsim ..

    OdpovědětVymazat
  2. výlet do Paříže (i když kratší) ti závidím, tak si ho náležitě užij, bez palačinky či makronky by to stejně nebylo ono, buchta vypadá zajímavě a myslím, že dobrý nápad jak s tím, že tě nezasytí, tak se to ani nerozpadne na tisíc drobečků, jak tomu u některých "sušáků" bývá;) a hlídat figuru pufovanými chlebíčky je blbost největší;))

    OdpovědětVymazat