neděle 6. října 2013

Pařížský report a zpátky do reality

  Ti bystřejší možná podle názvu článku poznali, že jsem se dnes vrátila z výletu do Paříže, který byl plný dobrého jídla (!!!) a pití a francouzské nálady a klidu. O pondělku ve škole vůbec nechci slyšet, myšlenkami jsem stále ještě na schodech u Sacré Coeur a hodlám tam ještě pěknou chvíli zůstat.
  Jestli čekáte klasický nudný článek plný fotek Eiffelovky a Vítězného oblouku, co si můžete najít na netu, tak vás musím zklamat (ale nechci, abyste brečeli, tak možná bude překvápko). Raději bych to udělala spíš jakousi gastro foto formou, i když se musím přiznat, že šneky jsem bohužel pořád ještě neochutnala a v žádné le café francais jsem nebyla, tak to bude spíš z toho pouličního soudku s minimem fotek, protože všechno dřív sním, než vyfotím.

  O prvním dni v sýrárně (čti ušmudlané farmě) se raději nebudu zmiňovat. Nebo jo, byl to francouzský venkov z jiného soudku, který je už trochu přežitý a vymírá. Krávy, kozy a prasata máme i u nás a sýr z jejich (prasečí mléko se taky užitkuje? :D) lahodných moků umíme taky. Škoda no.
  Druhý den jsme se tedy vydali do Versailles, kde se stejně jako v mnoha dalších francouzských městech určité dny v týdnu konají trhy s jídlem; čerstvou zeleninou a ovocem nebo třeba s houbami, sýry, masem, vejci, rybami, pečivem, zkrátka co jen srdce ráčí. Hotový ráj!






  Po návštěvě zámeckých zahrad jsme se přesunuli do Montmartru a večer na La Défense (neměla jsem vůbec tušení, že La Grande Arche je tak obrovská!), kde jsme prchli do obchoďáku a nakoupili pár laskomin, já konkrétně 74% čokoládu a sýry (kozí a Morbier ♥).
  Třetí nejhektičtější den proběhl v centru Paříže se vší tou klasikou, co k tomu patří. Jídlo nefotogenické, superkoláč se v důsledku působícího prostředí, vlhkosti a tepla rozhodl vykvést v tu nejnevhodnější chvíli a zasmradit mi celý batoh a domácí musli tyčinky nezůstaly vůbec pozadu.

 makronky z Montmartru, měla jsem pistáciový, vanilkový a karamelový, ale za ochutnání stál i ten kokosový a malinový. Pokud se někdy vydáte do Paříže, rozhodně ochutnejte alespoň jeden, stojí to za to! 



 do druhého patra Eiffelovky je to přesně 669 schodů, tudíž jsem spálila všechno (všechnu vysočinu :D), co jsem tam snědla, tak! 

 a jedna klasika na závěr

Rozhodně jsem si to užila a pochutnala si, bez nejmenších výčitek se tedy vracím zpátky do normálu a třeba se donutím i ke cvičení. Jestli mi ovšem někdy odopuchnou nohy (nepáchnou, jsou opuchlé :D)

7 komentářů:

  1. Jéé, uplně jsi mě navnadila, odjíždím tam na pět dní v pátek...Jestli se můžu zeptat, jaké je tam teď počasí? Neumrznu tam?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam docela teploučko, na naše poměry rozhodně (:D), bylo v průměru tak 18°C, zataženo. Na jihu jsou teď prý povodně, tak snad se to nepřižene výš :) rozhodně si to tam užij! ;)

      Vymazat
    2. Jé, děkuji Ti za info, o to víc se těším!! Rozhodně si to užiju.

      Vymazat
  2. krásné fotky, rozhodně mám radši města z gastro pohledu než z klasických památek, co každý zná;) hrozně ráda procházím trhy s jídlem a i když si třeba nic nekoupím, tak se prostě jen kochám:) a v Paříži jsem byla, ale makronku jsem (bohužel) neochutnala, asi to budu muset napravit;)

    OdpovědětVymazat
  3. Paříž je úžasná, hned bych jela znovu

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné fotky a ty trhy - to je fakt ráj! :)

    OdpovědětVymazat